2012. november 16., péntek

Connecting People



Connecting people

        Egy világhírű telefongyártó cég szlogenje jutott eszembe a Budai Református gyülekezetben tett, múlt vasárnapi látogatásom kapcsán. Az alkalom sokféle szempontból is kapcsolatról, kapcsolódásról, kapcsolódó emberekről szólt számomra. Még a Teremtés hetének ünnepi, ökumenikus Istentiszteletén elhatároztam, hogy szeretném felvenni a kapcsolatot azokkal a református gyülekezetekkel, amelyek az Ökogyülekezeti Mozgalomhoz csatlakozva, egymással összefogva szeretnék egyházunkat „teremtésvédelmi” szempontból öntudatosabbá tenni. Mind a hat gyülekezetnek levelet írtam és kíváncsian vártam a válaszokat. A Budai gyülekezet válaszlevele az elsők között érkezett. Csenki Zsuzsanna, a gyülekezet diakóniai gondnoka nagy szeretettel ajánlotta fel, hogy személyesen tájékoztat a gyülekezetükben folyó munkáról és mellesleg azt is megállapítottuk, hogy a két gyülekezet, már más vonalon is többször „evezett egy hajóban”. Egyszer már gyűjtést is rendeztek templomépítő munkánk javára, voltak nálunk vendégszolgálatot tartani és a marosbogátiakkal kapcsolatban is tudtunk együttműködni. Meg is fogalmazódott bennem a gondolat: milyen jó lenne, ha az ökogyülekezeti tapasztalataikat is szervezett formában, mint ökogyülekezeti testvérközösségek tudnánk átvenni. Ennek részükről semmi akadálya, hangzott a válasz és rögtön egy meghívás is érkezett november 11-ére, amikor is a gyülekezet gyermekei a mienkéhez hasonló módon, madáretető készítéssel készültek fel a télre.
        Az interneten látták már a kertesiek „specialitását”, a szőlővesszőből font madáretetőt is, ezért azt kérték, vigyek belőle néhányat és mutassam is meg, hogyan készülnek. Az alkalomra így aztán egy nagy zsáknyi vesszővel és négy etetővel indultam. Segítségem is akadt, Ádám fiam volt a „fotós” és egy idős, gyengén látó néni, Jolika is velünk tartott. Útközben szintén a kapcsolat, a generációk kapcsolata volt a legnagyobb megtapasztalás. Jolika küzdelmes és tragédiákkal tarkított életéről mesélt és láttam, milyen mély benyomást tett ez, életének még csak kezdő lépéseinél tartó fiamban. Nem is tudom illik-e egy ilyen beszélgetésről úgy írni mint élményről, de azt hiszem igen, élmény volt, megrázó és felemelő egyben. A folytatás sem volt különb! A hatalmas neogót stílusú templom, ami több mint hatszáz főt képes befogadni, halk orgonaszóval és a keresztelőre készülő kórus hangjaival tárult fel előttünk. Az Istentiszteletet együtt kezdtük a felnőttekkel, aztán ahogyan az nálunk is lenni szokott, a prédikáció előtt elvonultunk a gyermekek seregével. A gyülekezeti teremben már minden elő volt készítve a munkához gondos szervezéssel, a különböző életkorú gyermekek számára többféle lehetőséggel is készültek a szervezők. Ráadásul nem csak mi, kertesiek voltunk vendégek, a Mészáros utcai fogyatékosok számára fenntartott napköziből is jöttek gyerekek és gondozók. Ebből is látszott, milyen természetességgel (de persze nagyon is határozott tudatossággal) kötődnek össze ebben a gyülekezetben a diakónia különböző területei. A terem zsúfolásig megtelt és én is elfoglaltam egy sarkot. A legkisebbek rajzoltak és régi újságokból kivágott, madaras képekből ragasztottak egy nagy tablót. A nagyobbak előkészített falapokból szögeltek össze etetőket, amiket később ki is lehetett festeni. A szülők az Istentisztelet után csatlakoztak, sokan jöttek bennünket is üdvözölni, beszélgetni. Az etetők egy szempillantás alatt elfogytak és sokan voltak kíváncsiak a fonás műveletére is. Egy kislány édesapját hozta oda kézenfogva és „utasította” őt: üljön le és tanulja meg, hogy is kell ezt csinálni! Közben persze az ökogyülekezeti mozgalom kérdései, az együttműködés lehetőségei is megbeszélésre kerültek, ígéretet kaptunk, hogy amint lehetséges, ők is viszonozzák a látogatást.

Ahogy a munka véget ért, gondos kezek villámgyorsan letakarították az asztalokat és a vendégek, no meg a gyülekezet ráérő tagjai számára meg is terítették azokat. Finom, házilag készített mesterfogások mellett folyt tovább a beszélgetés, ismerkedés. Ha mindez nem lett volna elég, kiderült, hogy délután még egy előadást is szerveztek, de nekünk már indulnunk kellett. Testvéri szeretetben és a viszontlátás reményében váltunk el, Joli néni már egy két hét múlva esedékes meghívást is kapott, amikor is adventi koszorúkat fognak készíteni! A kapcsolat létrejött gyülekezetek és emberek között egyaránt, mindenki arra biztatok, építsen rá bátran! 


Ujvári László