2012. október 1., hétfő

Apa, kezdődik!!!

Szeptember 30-ával kezdetét veszi egyházunkban (is) a Teremtés hete. Gyülekezetünkben ez egyúttal az ökogyülekezeti gondolat tettekre váltásának kezdete is lesz egyben, amit már régóta izgatottan várok. A nyár a tervezgetéssel és kapcsolatépítéssel telt. Még tavasszal tarthattam egy beszámolót ebben a témakörben gyülekezetünk presbitériuma előtt, majd felhatalmazást kaptam arra, hogy dolgozzam ki gyülekezetünk (pontosabban gyülekezetink Erdőkertes és Váchartyán) ökogyülekezeti munkatervét. Ez el is készült, de a hivatalos csatlakozásra mégsem került sor. Bár a terv mindenkinek tetszett, a vezetőség élén a lelkészünkkel úgy határozott, előbb alakuljon ki valódi érdeklődés a gyülekezetben, kezdődjön meg a munka és ha még jövőre is tart a lelkesedés, akkor vágjunk bele hivatalosan. Ez nekem elég rosszul esett, de utólag én is nagyon logikusnak látom. Szóval vasárnap egy teremtésvédelmi témakörben megfogalmazott igehirdetéssel indul a szervezőmunka. Én egy motivációs kérdőívet is készítettem, amit kiosztunk a gyülekezetben, hogy felmérhessük az érdeklődés mértékét és irányát. Hat témakörre térünk ki benne, ahogy a képen is látható. Ez a hat témakör nagyjából a teljes spektrumát lefedi ennek a mozgalomnak, ahogyan egy ökotudatos hívő életformának is. Sokan talán meglepődnek majd, miköze lehet ezeknek a kérdéseknek egy református közösség mindennapjaihoz, de ha a kérdőívet elolvassák, valószínűleg megértik, hogy nagyon is sok. A Teremtés Hete rendezvénysorozat egyébként ünnepélyes ökumenikus nyitó istentiszteletére 2012. szeptember 30-án 16 órakor, a Lágymányosi Ökumenikus Központban kerül sor, ahol kiosztásra kerülnek a már csatlakozott gyülekezetek számára az ökogyülekezeti címek és díjak. Igyekszem én is ott lenni, hogy minél több ilyen gyülekezettel tudjam felvenni a kapcsolatot. A jövőben szeretnék minél szorosabb kapcsolatot kiépíteni ezekkel a közösségekkel és ezen a blogfelületen  keresztül fogok beszámolni tapasztalataimról. Csütörtökön aztán a bibliaórán folytatódik a "munka". Egy természetfilmet nézünk meg Vad Magyarország címmel. A magyar-német koprodukcióban készült egyórás természetfilm lenyűgöző képi világával és sodró történetével méltón jeleníti meg Magyarország tájait, állatvilágát és természethez kötődő hagyományait. A négy évszakon átívelő, több mint húsz hazai helyszínen forgatott film évtizedek óta az első, hazánk vadvilágát átfogóan bemutató produkció. Remélem a képeket látva mindenki rádöbben, milyen csodálatos is Isten teremtett világa, aminek szépségét a hétköznapokban hajlamosak vagyunk elfelejteni. Pedig a miénk, nekünk is készült, általa is Istennel találkozhatunk. A film után beszélgetés lesz, talán már valami kis munkacsoport is kialakulhat vállalkozó szellemű érdeklődőkből.


A motivációs kérdőív tartalma (szabadon terjeszthető, felhasználható!)

Motivációs kérdőív

Sport

Egyetértesz-e az alábbi mondattal?
 Mivel testünk a teremtett világ szerves része, így a bibliai parancs értelmében azt is őriznünk és gondoznunk/művelnünk kell.
A: Igen, ennek szellemében igyekszem egészségesen élni, rendszeresen mozogni.
B: Nem, szerintem egy hívő embernek nem a testi, hanem a lelki egészségére kell figyelnie.
C: Idáig ezzel a kérdéssel nem foglalkoztam, de ha lenne a gyülekezetben egy kis csapat, amely támogatna az életmódváltásban, akkor ahhoz szívesen csatlakoznék.

Étel

Szerinted van-e jelentősége annak, hogy milyen étel kerül nap mint nap az asztalodra? Csak vásárolod, vagy termeled is az általad elfogyasztott zöldségeket, gyümölcsöket?
A: Igen, mert ha egészségesen táplálkozom az életem minden területére jó hatással van, például szolgálni is több erővel és jobb kedvvel tudok. Hogy minél frissebb és tisztább zöldséghez/gyümölcshöz jussak, szívesen kertészkedem is.
B: Nem érdekel mi kerül a tányéromra. Jézus is azt tanította, hogy nem az teszi tisztátalanná az embert amit megeszik. Kertészkedni nincs időm és nem is értek hozzá.
C: Szeretnék egészségesen táplálkozni, de ennek sok akadálya van. A kertészkedéshez sem értek igazán, de ha lenne a gyülekezetben egy kis csoport, amelyik egymást segítve, közösen művelné a kertjeit, ahhoz én is szívesen csatlakoznék. Jó lenne megismerni korszerű alternatív termesztési  módszereket is.

Gyermekeink

Mi a véleményed? Gyermekeink jövője, a teremtett világ, amit nekik örökül hagyunk, milyen állapotban van? Van-e lehetőségünk és felelősségünk ebben a tekintetben?
A: Aggódom ha gyermekeink jövőjére gondolok. A teremtett világ már most is romokban hever és ha nem teszünk valamit, akkor ez helyzet csak egyre rosszabb lesz. Ami rajtam múlik, szeretném megtenni gyermekeim érdekében.
B: A világ Isten kezében van, nem az én dolgom, hogy mi lesz tíz, vagy húsz év múlva. Gyermekem ha felnő, majd megoldja a problémáit önállóan.
C: Nagyon fontosnak érzem, hogy gyermekeimet a teremtett világ értékeinek tiszteletére és szeretetére megtanítsam. Ha a gyülekezetben erre külön gondot fordítanának, annak nagyon örülnék és szívesen segítenék is.


Természet

Amikor Isten a világot teremtette, minden műve felett megállt és azt mondta: Íme igen jó! Vajon ha ma rátekint  mit gondol? És mit gondolsz Te, ha például utazás közben kitekintesz a jármű ablakán?
A: Isten valóban csodálatosan szép világot teremtett, aminek szépségeivel nem tudok betelni. Hitemet is erősíti, amikor a szabad természetben kirándulhatok.
B: Ez a világ már úgy tönkre van téve, hogy nincs benne semmi gyönyörködni való. Ahogy a közmondás is tartja, mindenütt jó, de legjobb otthon. Nem is szeretek kimozdulni, odakinn csak szúnyogok meg a kullancsok lepik el az embert.
C: A hétköznapok rohanásában kevés időt tudok természetjárással tölteni, de ha a gyülekezetben ezt rendszeresen megszerveznék, szívesen vennék részt kisebb, nagyobb túrákon, kirándulásokon.

Energia

Az energiafogyasztás egyre több pénzünket emészti fel otthon, de a családban is. Szerinted mit tehetünk? Hallottál-e a megújuló energiaforrásokról?
A: Én is nagyon soknak érzem amit erre a célra ki kell fizetnünk, de energia, fűtés, világítás, melegvíz nélkül nem élhetünk. Amivel tudok spórolok, de ez nem könnyű feladat.
B: Engem nem érdekelnek a számlák. Amíg tudom kifizetem őket, de nem hiszem hogy ha ezen rágódom attól kisebbek lennének a költségeim.  Ha elfogy a pénzem, legfeljebb majd jobban felöltözöm.
C: Azt gondolom jó lenne alaposan végig gondolni, hogyan lehetne  a lehető legkevesebb energiát felhasználni. Sokszor észre sem vesszük a pazarlást, pedig sok kicsi is sokra megy! A megújuló energiaforrásokban is sok fantáziát látok, hiszen a természet szinte kimeríthetetlen mennyiségben árasztja ránk például a napenergiát, csak meg kellene tanulnunk befogni és a saját céljainkra felhasználni!

Hulladék

A világban egyre többet hallani a szelektív hulladékgyűjtésről. Vajon nekünk kell-e ilyesmivel foglalkoznunk?
A: Igen, mert ezzel a környezetünket is óvjuk és akár még pénzt is takaríthatunk meg. Régen sok olyan dolgot dobtunk ki, amit még lehetett volna használni, vagy akár tovább adni a rászorulóknak.
B: Nem hiszem hogy ez lenne a legfontosabb dolgom. Arra vannak a szemétválogatók, hogy összegyűjtsék ami még jó valamire. A szelektív hulladékgyűjtést nagyon macerásnak tartom.
C: Időnként arra gondolok, hogy ha összefognánk ezt is sokkal jobban tudnánk csinálni. Ha például a gyülekezetben összegyűjtenénk a papírhulladékot, a fiatalokat is bevonva, pénzhez juthatnánk, amit közösségi célokra fordíthatnánk. Sok jó ötletet látni az interneten az újrahasznosításra is. Hasznos lenne a gyülekezetben megosztani a jó módszereket egymással.

Kedves testvérem!

Köszönöm, hogy fordítottál néhány percet erre a kérdőívre! Természetesen ez nem vizsgalap és az is igaz, hogy ezekre a kérdésekre még számtalan válasz adható. Összeállításának célja az volt, hogy bemutassa számodra, melyek azok a főbb kérdések, amelyekkel a református ökogyülekezeti mozgalom foglalkozni szeretne. Gyülekezetünk presbitériuma elhatározta, hogy közösségünkben is teret ad ezeknek a gondolatoknak a megismerésére és a mozgalom célkitűzéseinek valóra váltására. Ha úgy gondolod szívesen megtudnál többet is lehetőségeinkről, esetleg tevékenyen szeretnél bekapcsolódni a munkába, akkor arra kérlek, juttasd vissza ezt a lapot nevedet ráírva a templom előterében található gyűjtődobozba, vagy keresd lelkipásztorunkat, esetleg engem személyesen (például csütörtökönként a bibliaórán), vagy akár ímélben: (stalk-r@freemail.hu) További infromáció: http://okogyuli.blog.hu/
Szeretettel várunk!
Ujvári László