2012. október 28., vasárnap

Na, mi az ábra??


   Az ábra nem más mint egy eszköz, amivel a legegyszerűbben elmesélhetem, hogyan is képzelem a jövőben a Református Ökogyülekezeti Mozgalom optimális szerkezeti felépítését és működését. Azért van rá szükség, mert úgy érzem sokan nem értik, miért nem mindegy, hogy külön-külön, vagy inkább szervezetten, összehangoltan végezzük a munkát.

 

 

 

Az ábra tehát a következő:


A rövidítések szorulnak némi magyarázatra. Kezdjük a tetején! Az ÖT nem más, mint az Ökogyülekezeti Tanács, amely a mozgalom hivatalos vezetőszerve, amely választott tagokból, egyházi és világi szakemberekből, lelkészekből áll össze. Feladatuk (szerintem) a következő:
a, kapcsolattartás a zsinattal, az egyház vezetőivel, azok tájékoztatása, inspirálása a megfelelő döntések meghozatalában és az elért eredmények bemutatása.
b, az egyház központi költségvetéséből, adományokból és az esetleges nemzetközi támogatásokból befolyt pénz ésszerű és igazságos felosztása, elhelyezése, felhasználásuk megtervezése.
c, rendezvényszervezés, az ökogyülekezetek (ÖGY) és az érdeklődők számára, ünnepségek, konferenciák, workshop-ok, stb.
d, nemzetközi kapcsolatok ápolása, küldöttségek szervezése, fogadása, az információáramlás elősegítése.
e, kapcsolattartás a már működő ökogyülekezetekkel, azok ellátása teremtésvédelmi szakanyagokkal (tanítások, prédikációk, előadások, publikációk), az információcserét lehetővé tévő informatikai rendszer karbantartása.

   Az Ökogyülekezeti Tanács munkáját a már működő ökogyülekezetek aktív tagjaiból, önkéntes alapon szerveződő Ökogyülekezeti Munkacsoport (ÖM) támogatja, akik úgy az ÖT, mint az ÖM tagjaival szoros és rendszeres kapcsolatban, az internetes kommunikáció adta lehetőségeket kihasználva, megosztják tapasztalataikat, ötleteiket, inspirálva és támogatva egymást. Minden ökogyülekezet a saját aktív tagságából megszervezi a saját kis akciócsoportját (M), akik a munkát szervezik, végzik. Tájékoztatnak, akciókat szerveznek, dokumentálnak.
   Az ökogyülekezetek saját életük megszervezésén túl arra is gondot fordítanak, hogy a mozgalom célkitűzéseit, az elért eredményeket más, még csak érdeklődő gyülekezetekkel is megismertessék. Erre a célra jön létre az Ökogyülekezeti társközösség (ÖTK) "intézménye", amelyben az ökogyülekezetek mentorálják az érdeklődőket, hivatalos, szervezett formában, közös rendezvényekkel, kölcsönös látogatásokkal, munkatervük, programjaik ismertetésével. 
   Ebben a formában működve, a rendszer lehetőségeit kihasználva, a mozgalomban résztvevő gyülekezetek száma folyamatosan növekedhet, miközben az információk a lehető legrövidebb idő alatt, torzításmentesen juthatnak el mindenkihez.